Waarom therapie met paarden?

“Ogen zijn de spiegels van de ziel”

Paarden zijn de spiegels van ons mensen. Zij spiegelen wat onze lichaamstaal (en ons onderbewuste) hun vertelt. Net als een spiegel reageren zij op wat er gebeurt. Feilloos doorzien zij de verschillen tussen ons uiterlijk gedrag en innerlijke emoties. Hun reacties geven veel informatie over en maken mensen zich bewust van hun gedrag. Tevens stimuleren zij bij veranderingen.

Hoe kan dat?
Paarden zijn sociale wezens die van oorsprong in kuddes leven. Eigenlijk zo als wij mensen. Hun veiligheid, voortbestaan en vertrouwen is afhankelijk van de kudde. Hun vermogen om precies aan te voelen hoe de kudde zich verhoudt tot elkaar en wie “vriend” en wie “vijand” is, is van levensbelang.
Daarbij hebben paarden net als wij mensen verschillende persoonlijkheden, houdingen en stemmingen en een eigen rol binnen de kudde. Wat bij het ene paard wel werkt om iets voor elkaar te krijgen, kan bij een ander niet werken.

Verder leven paarden in het hier en nu. Verleden en toekomst zijn niet belangrijk. Alleen dit moment telt. Ze reageren daardoor direct en neutraal.

Mensen en paarden
Paarden kunnen mensen raken. Tijdens de omgang met paarden komen veel zaken op een natuurlijke wijze aan de orde. Bijvoorbeeld (non-verbale) communicatie, assertiviteit, creativiteit, leiderschap, probleemoplossend vermogen, verantwoordelijkheid, vertrouwen en relaties.

“Ik ben bang van paarden, werkt het dan wel?” Ook voor mensen die bang zijn voor paarden kan een coachingssessie met paarden heel geschikt zijn. We vragen je dan op je eigen manier en in je eigen tijd contact te maken met het paard. Het paard zal je angst voelen en op respectvolle afstand blijven. Zodra jij er aan toe bent, kun je een toenaderingspoging doen. En wie weet verras jij jezelf nog wel.