Psychosociale therapie

Psychosociale therapie is een vorm van therapie die gericht is op het verbeteren van de emotionele en sociale gezondheid . Het doel is om persoonlijke problemen aan te pakken die het dagelijks functioneren belemmeren.

Breed en cliëntgericht:

Psychosociale therapie omvat een gevarieerd aanbod van benaderingen. Het richt zich op het leren openstaan voor het hier-en-nu, zonder de ervaringen in eerdere levensfasen te negeren.

Perspectieven verruimen:

Cliënt wordt aangemoedigd om naar zijn/haar problemen, ervaringen en belevingen
te kijken op een manier waarmee ze hun houding en perspectieven naar het leven toe kunnen verruimen. Dit kan helpen bij het ontwikkelen van nieuwe inzichten en copingstrategieën.  In het werken met psychosociale therapie staat de hulpvrager met zijn specifieke hulpvraag centraal. De focus ligt op het begrijpen en aanpakken van individuele uitdagingen en het bevorderen van welzijn.

Wat is psychosociale problematiek?

Psychosociale problematiek omvat een combinatie van psychische en sociale problemen die invloed hebben op hoe we ons voelen en hoe we met anderen omgaan. Psychische problemen hebben betrekking op je gevoelens en gedachten. Dit kunnen gevoelens van somberheid, verlatenheid, angst of boosheid zijn.
Bijvoorbeeld, iemand die zich angstig of somber voelt omdat hun partner zich nooit aan afspraken houdt, kan deze gevoelens gaan internaliseren en zich gespannen en machteloos voelen. Dit kan ook invloed hebben op andere aspecten van hun leven, zoals werkrelaties.
Sociale problemen hebben te maken met andere mensen of instanties. Denk hierbij aan moeilijkheden met je partner, kinderen, familie, buren, collega’s, baas, overheidsinstanties, woningbouwverenigingen of de gemeente.
Bijvoorbeeld, conflicten met een partner kunnen leiden tot emotionele stress en problemen op het werk. Lichamelijke klachten kunnen ook samengaan met psychosociale problemen. Hoofdpijn, hartkloppingen en slecht slapen zijn veelvoorkomende symptomen. Deze fysieke klachten kunnen het gevolg zijn van de emotionele
en sociale druk die iemand ervaart.

Om met moeilijkheden en problemen in het dagelijks leven om te kunnen gaan is het belangrijk dat je in contact staat met je eigen beleving en met de situatie waarin je je bevindt. Dit contact met je binnen- en buitenwereld wordt binnen Psychosociale Therapie “procesmatig functioneren” genoemd.
Echter, niet iedereen is in stressvolle situaties hiertoe in staat. Door nare, onveilige en moeilijke ervaringen in onze voorgeschiedenis kan het natuurlijke contact met onze binnen- en buitenwereld verstoord geraakt zijn. Hierdoor kunnen belemmeringen ontstaan, (hardnekkige) schaamte- en schuldgevoelens, negatieve denkpatronen en een gebrek of juist overdaad aan emoties

Wat doet een psychosociaal therapeut?

Een psychosociaal therapeut biedt ondersteuning aan mensen die kampen met psychische en sociale problemen.

Vollediger ervaren van gevoelens: Ilona T&C  helpt je om je emoties en gevoelens vollediger te ervaren. Dit kan betekenen dat je leert omgaan met intense emoties, zoals angst, verdriet of boosheid. Door bewust te zijn van je gevoelens, kun je ze beter begrijpen en ermee leren omgaan.
Verhelderen van gedachten: Samen met Ilona T&C kun je je gedachten en overtuigingen onderzoeken. Dit kan helpen om negatieve denkpatronen te herkennen en te veranderen. Bijvoorbeeld, als je vaak denkt dat je waardeloos bent, kan Ilona T&C je helpen om deze gedachten te onderzoeken en alternatieve, positievere gedachten te ontwikkelen.

Effectiever gedrag:

Ilona T&C ondersteunt je bij het ontwikkelen van effectiever gedrag. Dit kan variëren van
communicatievaardigheden tot het omgaan met stressvolle situaties. Bijvoorbeeld, als je moeite hebt met assertief zijn, kan Ilona T&C je helpen om assertiever te reageren in sociale interacties.
“Op verhaal komen”: In het therapeutisch contact krijg je de gelegenheid om je verhaal te delen. Dit betekent
dat je kunt praten over je ervaringen, gedachten en gevoelens. : Ilona T&C luistert zonder oordeel en helpt je om
inzicht te krijgen in je eigen functioneren.
Bewustwording van overtuigingen en functioneren: Ilona T&C helpt je om je bewust te worden van
diepgewortelde overtuigingen en patronen die je gedrag beïnvloeden. Dit kan leiden tot nieuwe inzichten en
groeimogelijkheden.
Individuele therapie: Psychosociale therapie kan individueel worden gegeven aan jongeren en volwassenen.
Het richt zich op persoonlijke ontwikkeling en het omgaan met specifieke problemen.
Relatietherapie: Naast individuele therapie kan Ilona T&C ook werken met relaties, zoals ouder-kindrelaties, partners of andere vormen van relaties. Hierbij staat het verbeteren van communicatie en interactie centraal.
Kortom, Ilona T&C helpt je om beter in contact te komen met je gevoelens, gedachten en gedrag, zodat je effectiever kunt functioneren en nieuwe mogelijkheden kunt ontdekken.